JAWOHL! Nederlandse bedrijven willen liever Duitse werknemers

2017-09-15T15:21:50+00:00 september 15, 2017|

Lekker nieuws, zo net voor het weekend. Maar toch is het echt waar. Uit een onderzoek van 11.000 sollicitanten blijkt dat Duitsers en Zuid-Koreanen sneller een baan krijgen dan een Nederlander. Discriminatie? Wellicht. Is het te verhelpen? Bijna niet. Gelukkig zijn we niet het enige land waarbij het eigen volk niet op nummer één komt. Noorwegen en Engeland hebben hetzelfde probleem.

 

Kaaskoppen

Discrimineren, daar houden wij Nederlanders van. Wanneer we Kim Jong U… ander voorbeeld. Wanneer we Cho Wung Tso op een sollicitatiebrief zien staan en hij solliciteert voor een positie als wiskundig analist bij ING, zijn recruiters sneller geneigd om hem op gesprek te laten komen dan Kees De Jong uit Alkmaar. Dit komt omdat Aziaten over het algemeen erg goed zijn in rekenen. Zelfs dit is discriminatie, alleen wordt positieve discriminatie genoemd.

 

Dag nationalisme

De Europese Commissie verzamelt data en daarvan werd dit onderzoek samengesteld. De onderzoekers hebben 11.000 neppe sollicitaties verstuurd onder verschillende namen die te linken zijn aan een bepaald gebied. Iedereen weet bijvoorbeeld waar John Smith vandaan komt. Daarna hebben ze gekeken welk percentage er werd uitgenodigd per nationaliteit. De top 6 nationaliteiten die het meest teruggebeld werden voor een gesprek:

 

 1. Duitsers
 2. Zuid-Koreanen
 3. Polen
 4. Macedoniërs
 5. Chinezen
 6. Fransen

 

Natuurlijk hebben we ook een top 6 nationaliteiten die het minst worden teruggebeld:

 

 1. Oegandezen
 2. Ethiopiërs
 3. Libanezen
 4. Egyptenaren
 5. Bulgaren
 6. Marrokanen

 

Ergens is het ook niet heel gek dat Nederlanders minder uitgenodigd worden. Nederlanders stellen steeds meer eisen, zoals ouderschapsverlof, een hoger salaris, betere arbeidsvoorwaarden zoals thuiswerken en ga zo maar door. Duitsers en alle andere in de toplijsten willen gewoon hun werk goed doen en zien wel wat erbij komt kijken. Als ze hun werk goed doen, komen er vanzelf leuke extra’s. Wel is er een kanttekening te plaatsen: bijna de helft van de sollicitanten in Nederland, of je nu Mongool of Nederlands bent, wordt vaak teruggebeld voor een sollicitatiegesprek. Dat is al meer dan in Spanje, waar slechts 16 procent wordt teruggebeld. 

Succes met solliciteren!

 

 

Over de auteur:

Zit nog steeds te balen van zijn aandelen Delta Lloyd in 2015. Verder actief Audi-hater en trotse kapitalist met een grote bek als het gaat om maximale salarissen. Oh, en luistert gek genoeg erg graag Ronnie Flex.