Door Euronext zijn de leuke ‘reverse listings’ binnenkort geschiedenis

2017-09-11T08:45:44+00:00 september 11, 2017|

Weet je nog, dit artikel? Waarin ik vertelde dat je zonder moeite en geld een beursgenoteerd bedrijf op kunt richten en beleggers vervolgens kunt laten betalen voor je aankoop? Ja, over dat dus, de Euronext en AFM willen dat zulke reverse listings verdwijnen. Hoe zonde ook, want nu kunnen we geen leuke verhaaltjes meer over die bedrijven gaan schrijven. Voorlopig is de maatregel er nog niet door, dus we blijven hopen. 

 

Afblijven!

Dus, de Euronext is de Amsterdamse beurs en alles wat daarbij hoort om die te reguleren. Die heeft gezegd dat die lege beurshulzen strenger aangepakt moeten worden. Daar gingen de vrienden van de Autoriteit Financiële Markten positief in mee. De AFM is zeg maar de financiële waakhond van Nederland. Wanneer jij iets verkeerds doet, zeggen zij ‘foei’. Maar wacht even. Tegen het FD vertelt een woordvoerder van de AFM dit: “Wij hebben onderling overleg gevoerd en zowel de AFM als Euronext beoogt dat de informatievoorziening rond reverse listings verbeterd wordt.” Oh joh! Het is alleen de informatievoorziening die verbeterd moet worden, maar de bedrijven op zich zullen voorlopig nog niet aangeraakt worden. Zelfs niet met een fluwelen handschoen. De Euronext en AFM willen wel meer regels, dus daar zullen de lege beurshulzen niet onderuit komen.

 

Succes met lezen

Maar waarom vinden deze partijen eigenlijk dat de regels rondom die reverse listings versterkt moeten worden? Nou, dat is niet zo’n hele rare reden. Normaal moeten bedrijven bij een beursgang een hele prospectus inleveren. Een prospectus? Juist, een groot, saai document waarin alle informatie staat van de beursgang. Sommige prospectussen zijn groter dan een heel tijdschrift, dus succes met lezen. Hier heb ik er een van Heineken voor je, als je zin hebt. In ieder geval, zo’n prospectus dus. Daarnaast is er ook altijd nog een commissie die naar het bedrijf kijkt dat naar de Amsterdamse beurs gaat, het Listing Board. Ook moet het bedrijf die test doorstaan. Bij een reverse listing hoeven deze procedures allemaal niet. Je schrijft je gewoon in op de beurs, wacht tot de beleggers bereid zijn te betalen (oké, je gaat beleggers werven) en met dat geld neem je een bedrijf over. Simpel, maar blijkbaar té simpel. Wij wachten af en bij een vervolg in dit verhaaltje, houden we je natuurlijk op de hoogte. 

Over de auteur:

Zit nog steeds te balen van zijn aandelen Delta Lloyd in 2015. Verder actief Audi-hater en trotse kapitalist met een grote bek als het gaat om maximale salarissen. Oh, en luistert gek genoeg erg graag Ronnie Flex.