Deutsche Bank gaat 300 miljard euro van Londen naar Frankfurt brengen

2017-07-25T11:15:27+00:00 juli 25, 2017|

Anonieme bronnen, heerlijk… Het zijn de bronnen die vaak voor de grootste openbaringen zorgen. Dit keer heeft een anonieme bron van Deutsche Bank aan Bloomberg gemeld dat ze 300 miljard uit Londen naar een kantoor in Frankfurt zullen overhevelen.

Toch weer Brexit?

Kijk, wanneer we 300 miljard euro zeggen is dat natuurlijk 300 miljard aan bezittingen. Deutsche Bank heeft over de hele wereld voor 1590 miljard euro aan bezittingen en een groot deel daarvan staat in de financiële hoofdstad, Londen. Binnenkort zal dus 300 miljard van dat grote deel naar Frankfurt verhuizen. Maar waarom? Wellicht worden de maatregelen door Deutsche, zoals echte bankiers Deutsche Bank noemen, genomen om de gevolgen van de Brexit te ontwijken. Wanneer ze de bezittingen in Frankfurt stallen, hebben die niks meer te maken met Britse wetgeving en dus ook niet met een Brexit.

Het project zou de naam Bowline hebben en het doel is om in maart 2019 alle ‘verhuizingen’ klaar te hebben. Dit najaar zouden de klanten van de bank pas worden ingelicht, maar nu hoeft dat niet meer. Een anonieme bron doet wonderen. Hij (of zij) wist ook nog te vertellen dat er zo’n 20.000 klanten van Londen naar Frankfurt meegaan en dat de honderden banen die in Londen verloren gaan meeverhuizen naar Frankfurt.

Die 300 miljard aan bezittingen zijn voornamelijk beleggingsaccounts van klanten, denk bijvoorbeeld aan een multinational dat zijn winsten laat beleggen door Deutsche vanuit Londen. Dat kunnen al gauw bedragen van honderden miljoenen zijn, en dus is het niet zo raar dat Deutsche Bank meer dan een biljoen (duizend miljard) aan bezittingen heeft. Eigenlijk zullen er geen heel grote veranderingen plaatsvinden, want de verplaatsing van geld naar een andere plek is grotendeels allemaal boekhoudkundig. Het is niet alsof je 300 miljard in vrachtwagens naar Frankfurt rijdt. Je moet alleen al het papierwerk in orde maken en de Londense werknemers moeten mee naar de nieuwe locatie.

 

 

Over de auteur:

Zit nog steeds te balen van zijn aandelen Delta Lloyd in 2015. Verder actief Audi-hater en trotse kapitalist met een grote bek als het gaat om maximale salarissen. Oh, en luistert gek genoeg erg graag Ronnie Flex.